Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  17/04/2007
Data da última atualização:  04/12/2023
Autoria:  DUARTE, T. F.; SOUSA, W. H. de; NARAIN, N.; MADRUGA, M. S.; PEDROSA, N. de A.
Título:  Parâmetros físico-qúimicos e qúmicos dos cortes paleta e perna de caprinos mestiços.
Ano de publicação:  2002
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 18., 2002, Porto Alegre. Integração pesquisa indústria: anais. Porto Alegre: Sociedade Brasileira de Ciência e Tecnologia de Alimentos, 2002. Seção Carnes e Pescados. 4 f.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Boer; Composição centesimal; Composição físico-química; Paleta.
Thesagro:  Caprino; Carne; Corte; Perna.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC19776 - 1ADDAA - DDCD 0156
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Acre.
Data corrente:  08/03/2018
Data da última atualização:  02/07/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  MELO, T. R. de; FERREIRA, R. R. M.; NAVROSKI, D.; FELTRAN, C. T. M.; TAVARES FILHO, J.
Afiliação:  Thadeu Rodrigues de Melo, Universidade Estadual de Londrina (UEL); ROGERIO RESENDE MARTINS FERREIRA, CPAF-Acre; Deisi Navroski, Universidade Estadual de Londrina (UEL); Clarissa Tieme Matsuda Feltran, Universidade Estadual de Londrina (UEL); João Tavares Filho, Universidade Estadual de Londrina (UEL).
Título:  Physico-chemical attributes of a Cambisol under pasture managed with annual burns after sugarcane vinasse application.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  International Journal of Recycling of Organic Waste in Agriculture, n. 7, p. 75-81, 2018.
ISSN:  2251-7715
DOI:  10.1007/s40093-018-0193-y
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Purpose: Sugarcane vinasse is generated in large amounts and can be utilized to improve soil attributes, especially in areas degraded by burns. The aim of the present study was to evaluate the effects of sugarcane vinasse on physico-chemical attributes of a Cambisol managed via annual burns. Methods: Soil samples were collected from an annually burned area under pasture and used in an experiment in pots to evaluate the effects of dosages of vinasse (0, 18.8, 37.5, 56.3, 75.0, 112.5, and 150.0 m3 ha-1) on water-dispersible clay, pHH2O , organic matter, K+, Ca2+ + Mg2+, and K+/( Ca2+ + Mg2+). Results: The results showed that vinasse application reduces water-dispersible clay, does not alter pHH2O , and increases organic matter, K+, Ca2+ + Mg2+, and K+/(Ca2+ + Mg2+). The water-dispersible clay was reduced by the formation of bonds with organic matter, which overlapped the repulsive forces intensified by the increment of K+/(Ca2+ + Mg2+). The estimated vinasse dosage that provided the minimum water-dispersible clay (69 g kg-1) was 110 m3 ha-1. Conclusions Vinasse can be applied to improve the physico-chemical attributes of soils degraded by annual burns.
Palavras-Chave:  Cambisoles; Caña de azucar; Fertilidad del suelo; Propiedades fìsicas del suelo; Propiedades químicas del suelo; Restauración de suelos; Suelos quemados; Vinaza.
Thesagro:  Cambissolo; Cana de açúcar; Fertilidade do solo; Melhoramento do solo; Propriedade físico-química; Queimada; Vinhaça.
Thesaurus NAL:  Burnt soils; Cambisols; Soil chemical properties; Soil fertility; Soil physical properties; Soil restoration; Sugarcane; Vinasse.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/173715/1/26525.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Acre (CPAF-AC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAF-AC26525 - 1UPCAP - DD
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional